top of page
background

Göbek Fıtığı

Doç. Dr. Cengiz Dibekoğlu

3.webp

Göbek Fıtığı

Göbek deliğinden kaynaklanan fıtıklara göbek (umbulikal herni) fıtığı denir. Sık görülen ve kasık fıtıklarına göre daha zararsız bir durumdur.

 

Yeni doğanlarda daha sık görülür ve zaman içinde kendiliğinden kapanır. Çoğunlukla ilk yıl içinde kapanır. Erişkinlerde de karşılaşılabilen bir durumdur.

Göbek fıtığı, karın duvarındaki bir zayıflık nedeniyle bağırsak veya diğer karın içi organların, göbek bölgesindeki açıklıktan dışarı çıkması durumudur. Bu durum, genellikle doğumdan sonra ya da yetişkinlikte karın bölgesine aşırı baskı uygulayan etkenlerin etkisiyle gelişir. Göbek fıtığı, "umbilikal herni" olarak da adlandırılır ve en yaygın olarak doğuştan gelir. Ancak, bu herni türü, ilerleyen yaş, aşırı kilo, gebelik, kabızlık gibi durumlar nedeniyle de gelişebilir.

Göbek fıtığında ne gibi şikayetler olur?

Genelde göbekte dışarı doğru çıkmış yumuşak bir şişlik olur. Bazen debu şişlik içine omentum denilen yağlı doku ve barsaklar girebilir. Bu durumda ağrı ve barsak tıkanıklığı bulguları olabilir.

Göbekfıtığı gelişiminde risk faktörleri nelerdir?

Gebelik, obezite, karın içinde sıvı oluşumu, karın içi basıncını arttırıcı sporlar risk faktörleridir. 50-60 yaşındaki bayanlarda daha sık rastlanılır.

Göbek fıtığının teşhisi nasıl konulur?

Genellikle teşhis muayeneyle rahatlıkla konulabilir. Bazen doktorunuz ultrasonografi de isteyebilir.

Göbek fıtığının tehlikesi nedir?

Göbek fıtıkları da diğer fıtıklar gibi içine giren organı sıkıştırma ve boğma potansiyeline sahiptir. Bu sıkışan organlar genellikle omentum denilen karın içindeki yağlı doku , ince bağırsaklar ve nadiren de kalın bağırsak olabilir. Sıkışma durumunda acil ameliyata ihtiyaç duyulabilir.

Göbek fıtığının tedavisi nasıl yapılmaktadır?

Göbek fıtığının tedavisi ameliyatla yapılmaktadır. Ameliyat açık veya kapalı(Laparoskopik) yöntemle olabilmektedir. Her iki ameliyat yönteminde de genellikle suni bir fıtık yaması kullanılır.

Ameliyattan sonra kaç gün hastanede kalınır?

Genellikle ertesi gün hastalar taburcu olmaktadırlar.

Randevu ve Detaylı Bilgi
İçin Bize Ulaşabilirsiniz.
  • whatsapp_4401461
  • instagram_3955024
  • social_15707814
bottom of page